Ajatuksia islamofobiasta

14.03.2025

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleesi, kun ajattelet islamin uskoa?

Lukemattomat keskustelut tai viittaukset naisten asemasta, silpomisesta, väkivallasta ja terrorismista sekä islamin konservatiivisuudesta ja sopimattomuudesta moderniin maailmaan kyllästyttävät luultavasti monia muslimeita. Silti näitä keskusteluita on tärkeä käydä, jotta väärät käsitykset voisivat korjaantua. 

Suomessa muslimeja syrjitään, niin työelämässä, opinnoissa kuin arkipäivän tilanteissakin. Islamofobia tarkoittaa pelkoa, vihaa ja syrjintää, joka kohdistuu muslimeihin tai Islamin uskoon. Perusteltu uskonnollinen kritiikki tai se, ettei joku jaa samoja uskonnollisia näkemyksiä, ei ole islamofobiaa, vaan se, että muslimeja kohdellaan epäoikeudenmukaisesti uskontonsa vuoksi. Ilmiö ei ole uusi - se liittyy pitkäaikaisiin poliittisiin, kulttuurisiin ja historiallisiin jännitteisiin. Kielteiset stereotypiat muslimeista ovat kuitenkin vain lisääntyneet 2000-luvun terrorismin vastaisen retoriikan myötä. Ajattelen, että yksilö- ja suorituskeskeisessä kulttuurissamme uskonnollisuus ylipäätään koetaan nykypäivänä vieraana ja omituisena.

Valtamedioissa korostuu islamin äärimmäiset ja väärin käytetyt tulkinnat. On totta, että monissa maissa, joissa islam on valtauskonto, on suuria tasa-arvoon liittyviä ongelmia. On totta, että uskonnon nimissä on tehnyt paljon kamalia vääryyksiä, eikä tämä koske pelkästään islamia. Näissä keskusteluissa on kuitenkin ensisijaisen tärkeää erottaa, mikä on puhtaasti islamia ja mikä on eri kulttuureista seuranneita perinteitä ja käytäntöjä - tämä vaatii kuitenkin hieman tietoa eikä pelkkiä arvauksia tai oletuksia. Tämä on hyvä ottaa huomioon, ennen kuin arvioi tai arvostelee islamia ja muslimien elämään vaikuttavia tekijöitä.

Muslimit ovat erittäin moninainen ryhmä ja heitä on ympäri maailmaa. Islamofobia perustuu yleistyksiin, mutta on tärkeää muistaa, että islamia tulkitaan eri tavoin erilaisissa yhteisöissä. Islam kuitenkin ohjaa aina oikeudenmukaisuuteen, muiden kunnioittamiseen ja myötätuntoon. Uskontonsa mukaan elävät muslimit ovat yleisesti ihmisiä, jotka tahtovat elää moraalisesti oikein. Islam on yksi tapa löytää elämälleen syvempi merkitys ja yhteys Jumalaan, yksi tapa löytää vastauksia kysymyksiin elämästä, kuolemasta ja siitä, mikä on tarkoituksemme täällä. Se tarjoaa konkreettiset ohjeet elämään - ja monille ihmisille se tuntuu juuri oikealta tieltä.

Uskonto on henkilökohtainen valinta, eikä sitä tarvitse perustella muille.

Hyvää ja moraalista elämää voi tietenkin elää ilma uskontoa, niin kuin monet meistä pyrkii tekemäänkin. Silti ihmisen valintaa sitoutua uskonnollisiin harjoitteisiin ja arvoihin on turha arvostella. Kautta aikojen ihmisillä on ollut sisäinen tarve selittää elämän tarkoitusta, löytää turvaa ja lohtua sekä kasvaa henkisellä tasolla. Islam tarjoaa eräänlaisia vastauksia ja filosofisen viitekehyksen, jonka kautta hahmottaa elämää arjen käänteitä syvällisemällä tasolla, tai toisaalta löytää myös niihin merkityksellisyyden tunnetta.

Ovatko liberaalit arvot ja Islamin usko ristiriidassa keskenään?

Monet kohdat Koraanissa puhuvat naisten kunnioittamisesta ja heidän oikeuksistaan, eikä naisten sortaminen tai sukupuolten välinen epätasa-arvo ole uskonnon nimissä perusteltavissa. Itseasiassa islamin alkuvaiheissa se paransi naisten asemaa ja tarjosi naisille oikeuksia, joista ei länsimaissa ollut vielä tietoakaan. Tämän voinee tulkita jonkinlaisena suuntaviivana siitä, miten islam ohjaa kohtelemaan naisia myös tänä päivänä. Islam on ikivanha ja hyvin ennallaan säilynyt uskonto, ja näin ollen sen perinteiset tulkinnat ovat konservatiivisia. Se korostaa, että jokaisella ihmisellä on oikeuksia ja velvollisuuksia - miehellä ja naisella ne ovat hieman erilaisia.

Kuitenkin jokaisen ihmisen kunnioittaminen on Islamissa kaikkein tärkein ydinarvo, joka ohjaa meitä oikealle tielle myös modernissa maailmassa. 

Erilaisuus on sallittavissa myös islamin nimissä - jokaisella on oikeus valita oma tapansa yhdistää uskonnollisuutensa tai uskonnottomuutensa sekä se, miten elää omia henkilökohtaisia arvojaan todeksi omassa arjessaan. Yksi islamin periaatteista onkin; "teillä on uskontonne, ja minulla on uskontoni".

Vaikka joidenkin maiden tai kulttuurien lait voivat olla ristiriidassa liberaalien periaatteiden kanssa, ne eivät kuitenkaan ole islamin ydin, vaan ihmisten luomia sääntöjä. Kysymyksiä suvaitsevaisuuden ja uskonnon ristiriidasta herää esimerkiksi koskien sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. Kuitenkin monet muslimit ympäri maailmaa yhdistävät uskontonsa ja liberaalit arvot, uskoen, että Islam opettaa ennen kaikkea oikeudenmukaisuutta ja armollisuutta.

Pakottaako joku uskontoon?

Jos tuntee hieman islamia, tietää, että Koraanin mukaan kaikkien tekojen arvo riippuu niiden intentiosta eli aikomuksesta (niyyah). Jos esimerkiksi rukoilee tai käyttää huivia painostuksen tai pelon vuoksi, ei se ole aitoa hengellisyyttä. Koraanissa selkeästi mainitaan, ettei uskonnossa ole pakkoa. Näin ollen ei ole loogista, että muslimi perheissä pakotetaan lapsia uskontoon tai että mies pakottaisi vaimonsa käyttämään huivia, kuten usein kuvitellaan. Jos nainen käyttää huivia, hän tekee sen seuratakseen Allahin sanaa eli Koraania, jossa näin ohjataan tekemään. On kuitenkin ymmärrettävää ja kaikille ihmisille yhteistä, että vanhemmat ainakin jossain määrin toivovat lapsiensa jatkavan heidän hyviksi ja turvallisiksi koettuja perinteitään sekä yhteisöllisiä normejaan.

Jos törmäät tilanteeseen, jossa tunnistat painostamista, tiedosta, ettei kyse ole välttämättä puhtaasti, tai lainkaan uskonnosta. Uskonnolliset vanhemmat saattavat tietenkin pelätä, että heidän lapsensa "menettävät arvonsa", mutta tällöin he eivät välttämättä ymmärrä, että todellinen, vahva usko syntyy vapaasta valinnasta, eikä milloinkaan pakosta. 

Monet muslimit kokevat olonsa turvallisemmaksi ja hyväksytymmäksi, sekä mahdollisuutensa menestyä paremmiksi Suomessa, kun he eivät harjoita uskontoaan näkyvästi, esimerkiksi rukoilemalla julkisissa paikoissa tai käyttämällä huivia. Omia arvoja ja uskomuksia vastaan eläminen on yllättävän kuormittavaa, sen tietää jokainen sen kokenut. On surullista, että esimerkiksi huivin käyttäminen Suomessa vaatii erityistä rohkeutta ja valmiutta kohdata ennakkoluuloja, kun samalla sen käyttäminen voisi henkilökohtaisesti tuntua hyvin tärkeältä ja merkitykselliseltä teolta.

Uskon vakaasti, että tietoisuuden kasvaessa syrjintä ja ennakkoluulot voivat väistyä. Islam on tällä hetkellä Suomessa nopeimmin kasvava uskonto, joka muovaa yhteiskuntaamme ja jokaisen meidän elämää. Itse ajattelisin, että positiivinen, utelias ja salliva asenne muslimeita kohtaan hyödyttäisi ihan jokaista meistä muuttuvassa maailmassa.

Jos jokin muslimin tapa ihmetyttää sinua, kannustan kysymään siitä häneltä! On huomattavasti miellyttävämpää vastata suoraan kysymykseen kuin tulkita epäileviä tai hämmentyneitä ilmeitä toisten ihmisten kasvoilla. 

Kohdataan toisemme rauhassa ja ymmärtäen - salam aleikum ystävät. ✨

-Laura

VOIMAKSI
Suvi Nikkola/Laura Koskensyli
Kaikki oikeudet pidätetään 2025
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita